Midnattsrocken

Midnattsrocken er en av Nord-Norges største musikkfestivaler. Den arrangeres i juli hvert år, utenfor Lakselv i Finnmark. Festivalområdet ligger inne i Porsangerfjorden, på 70 grader nord. Festivalen har blitt arrangert siden 1984, og var en av Norges største festivaler på 80-tallet. Festivalen spiller mest rock, men også andre sjangere.

Midnattssola er en del av festivalen. Konsertene spilles om ettermiddagen, kvelden og om natta. Hvis været er fint, kan publikum nyte midnattssola under konsertene. Det har også blitt bygd opp en festivalcamp i området, og noen kaller festivalen Nord-Norges Roskilde. Festivalen er selvsagt utsatt for vær og vind, men naturen på det øde Brennevlneset er en vakker og eksotisk ramme rundt konsertene. Konsertens publikumsrekord er fra 2011, med 14 200 besøkende.

Den første festivalen kunne skilte med Åge Aleksandersen og Terje Tysland, og blant de mer ukjente artistene som deltok den gangen, var Mari Boine, som ennå ikke hadde platedebutert. Det var mange som ikke hadde tro på festivalen den gangen, og Midnattsrocken har også opplevd både oppturer og nedturer, men festivalen har klart seg gjennom problemene.

Initiativtakeren til festivalen var Øyvind Finne. De første konsertene ble holdt på samfunnshuset i Lakselv, men da arrangementet ble populært, ble det bestemt å flytte festivalen utendørs. På åttitallet fikk festivalen et svært godt rykte blant artister og publikum, men i 1988 gikk det dårlig økonomisk, på grunn av altfor mange konkurrerende festivaler.

I 2001 ble arrangementet vekket til live igjen, men trakk ikke så mange publikummere som håpet. Men i 2003 var festivalen tilbake igjen, med festivalcamp og mer kjente artister. Interessen for festivalen vokste, og publikumstallene fortsatte å øke. Kjente utenlandske band som deltok var Europe, Deep Purple og Twisted Sister. I 2012 opplevde festivalen igjen økonomiske problemer, men det lokale næringslivet stilte opp. De så på festivalen som en viktig verdi for Lakselv og Porsanger.