Musikk som en del av spillopplevelsen

Musikk er viktig i all underholdning, men det er nok mange som ikke helt har tenkt over hvor viktig musikken også er i spill. Hva vill Mario vært uten den gjenkjennelige melodien, eller hva med Pokemon-musikken som til og med bidro med en internasjonal hit?

Nostalgi og atmosfære

Det spesielle med musikk er ikke bare at den er så gjenkjennbar, men det at den faktisk fungerer nærmest som en tidsmaskin. Når man hører introen til Super Mario Bros vil man omtrent umiddelbart føle at man sitter på gulvet foran den gamle TV-en, kjenne lukten av ozon som kommer fra skjermen, og føle på spenningen ved å spille mot bestekompisen en gang igjen. Alt dette skjer på sekunder, og er mye sterkere enn det visuelle inntrykket man får fra spillet.

Musikk for å høyne opplevelsen

Musikk spiller en viktig rolle, også i spill hvor man kanskje ikke forventer det. Videoautomater er et godt eksempel på dette. Lyden av et casino er kanskje ikke noe man har et nostalgisk forhold til, men de nyeste spilleautomatene på nettet har gått forbi dette. I tillegg til flotte animasjoner inneholder videoautomatene egenkomponert musikk som passer perfekt til temaet. Sjekk for eksempel ut Gonzo’s Quest eller Jack and the Beanstalk, for en opplevelse som rivaliserer det man får fra de store animasjonsstudioene.

Musikk for å skremme

Noen av de mest populære spillene i verden er designet for å skremme spilleren, og disse vet også hvordan man best skal bruke musikk for å oppnå det målet. Stramme toner fra strykere, og illevarslende musikk som bygger seg opp når man entrer en farlig situasjon, er blant virkemidlene som brukes igjen og igjen i disse spillene. Omtrent som i skrekkfilmer så er musikken en utrolig viktig del av hvordan vi oppfatter disse skumle situasjonene, og den er virkelig med på å sette stemningen.